Podzim znamená sklizeň převážné většiny zeleninové úrody, mj. také zelí. Naši předkové zelí milovali a dovedli z něho připravit nejednu nenáročnou pochoutku. V Bavorsku se zelí konzumuje v hojné míře. Někde jsem slyšel, že v konzumaci zelí je snad Bavorsko na 1. místě na světě.  Vzhledem k tomu, že se tam zelí přidává do mnohých pokrmů bych tomu i věřil. Nejraději mám zelí samozřejmě ke krásně propečené vepřové pečeni nebo ke kachničce, za tím účelem jsem také nedávno koupil balíček kysaného zelí a koukám, že na obalu je receptík o kterém jsem usoudil, že by nemuselo být špatné jej vyzkoušet.  Vážně jsem nelitoval. Recept, kterému chyběl název, jsem pojmenoval  „Zelná bašta“ a že je pojmenování věrohodné se nyní můžete přesvědčit i vy. Fakt je to bašta!

 

Suroviny:

1 střední cibule

1 stroužek menšího česneku

1 lžíce oleje

250 ml vývaru

500 g kysaného zelí (scezeného, vymačkaného)

400 g mletého masa (ideálně mix vepřové a hovězí)

200 ml (kelímek) créme fraiche (husté kysané smetany)

 

Postup:

Cibuli i česnek nakrájíme na drobno a osmahneme na pánvi na oleji.

 

Přidáme mleté maso, opepříme, osolíme, promícháme a ještě chvíli osmahneme.

 

Přilijeme vývar, přidáme scezené zelí, vše promícháme a 15 minut pod poklicí podusíme. Scezený lák ze zelí vždy vypiji. Chutná mne a je zdravý, plný vitamínů.

 

Nakonec přidáme créme fraiche, promícháme, přidáme ještě nasekanou nať jarní cibulky nebo pažitku a můžeme podávat.

Nenáročné jednoduché jídlo, které vám jistě, stejně jako mne, zachutná.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla