Na tento pokrm se už chystám roky. A vždy, než se rozhoupu k realizaci tak hlavní surovina – bezový květ odkvete a mám smůlu. Bez kvete vždy někdy začátkem června. Nyní se mne povedlo jej natrhat a přenesl jsem se do mládí, kdy u nás byly „kosmatice“, jak jsme pokrm v jižních Čechách nazývali, oblíbeným sezonním jídlem a mne chutnaly. Navíc je příprava nenáročná a stojí doslova pár korun. K pivu jsou kosmatice výbornou variací místo například všelijakých čipsů atd. Nejdříve je však třeba vyrazit do přírody a květy bezu si nasbírat. V supermarketu je rozhodně nekoupíte. Směle do toho a spojme příjemné s užitečným. Hezká procházka přírodou, večer odměna v podobě výborné chuťovky a oroseného moku v půllitru nebo v mázu jistě potěší na duši.
Suroviny:
Cca 10 květů bezu
2 vejce
Cca 2 lžíce hladké mouky
Špetka soli
Olej na smažení
Příprava:
Jednodušší to být nemůže. Květy bezu obalíme v mouce, pak v rozšlehaném mírně osoleném vajíčku a smažíme na pánvi z obou stran do zlatova. Hotovo.