Člověk mnohdy tzv. za „humny“ zažije více zajímavostí, než když se vláčí za zážitky tisíce kilometrů. To bezesporu platí o návštěvě malého městečka na severním Plzeňsku. Jsou to Plasy, kde doslova na pár krocích máte na dlani hned několik míst k návštěvě.

V centru Plasů naleznete kulturní památku mezinárodního významu – cisterciácký klášter, nejstarší takový u nás, založený v roce 1144 za knížete Vladislava II.

 

V Plasích se nachází místo, kde lze spojit kulturu i historii s příjemným zážitkem z dobrého jídla a pití. Ano, je to místní knížecí pivovar, původně založený knížetem Metternichem. Pivo z pivovaru se prý dodávalo i na císařský dvůr do Vídně k samotnému císaři Františku Josefu I. Pivovar před léty zažil znovuzrození a jako gurmána mne láká nahlédnout do jeho útrob i pod pokličku místní kuchyně.

 

Bohužel řídím, tak si vychutnám jen lahvové nealkoholické pivo od jejich aristokratické konkurence, ale nebojte, vezmu vzorek s sebou domů a v závěru reportáže se s vámi o chuti podělím.  Na čapu je vždy několik druhů piva a každý si jistě vybere to své.

 

A už se nese ta pravá knížecí bašta. S rodinou jsme obsadili celý stůl, takže pastva pro oči. Pečené kolénko, bohužel bez kůže. Křupavá kůžička by mu slušela lépe, ale nejsme v Mnichově… na místní poměry to je vcelku dobré. Gulášek se špekovým knedlíkem, nádherná barva, maso měkké, dobré, jen by ho mohlo být o pár kousků více. Hamburger pro zetě byla vážně špička, křupavé čerstvé pečivo, šťavnaté maso, omáčky, čerstvá zelenina…. Tomu nešlo vytknout vůbec nic.

 

Do sytosti najedeni vyrážíme na „Cestu kolem světa“. Nepotřebujeme k tomu ani letadlo, ani balón, ani zaoceánskou loď, stačí „po svých“ z místního pivovaru přejít ulici. „Cestu kolem světa“, tu má totiž v dovětku místní ZOO, kde skutečně procházíte z jedné země či světadílu na druhý. A k vidění jsou tam i charakteristická zvířata, co v dané lokalitě žijí, včetně lvů a tygrů. Však se podívejte.

 

 

Z Transylvánie, Afriky, Karibiku…. zpět na pevné nohy, v závěru výletu nesmím zapomenout na pivovarský suvenýr, který si doma řádně vychutnám, čímž nádherný výlet bude završen. Kupuji si černý speciál Pekelník 13°, prý ho místní sládek jednou v noci namíchal ve spolupráci se samotným čertem. Pivo je to vynikající, díky nefiltrování je ve sklenici kalné, neprůhledné, plné, pitelné, bez nadměrné pachuti po karamelu. Je chuťově velice blízké pivu z pražského pivovaru U Fleků.

 

Jestli jsem dal někomu inspiraci na zajímavý výlet, ručím za to, že přijede ze severoplzeňského městečka Plasy řádně relaxován, spokojen na těle, duši…. i na žaludku.

 

Krásné léto a hezkou dovolenou

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla