Na tento pokrm se už chystám roky. A vždy, než se rozhoupu k realizaci tak hlavní surovina – bezový květ odkvete a mám smůlu. Bez kvete vždy někdy začátkem června.  Nyní se mne povedlo jej natrhat a přenesl jsem se do mládí, kdy u nás byly „kosmatice“, jak jsme pokrm v jižních Čechách nazývali, oblíbeným sezonním jídlem a mne chutnaly. Navíc je příprava nenáročná a stojí doslova pár korun. K pivu jsou kosmatice výbornou variací místo například všelijakých čipsů atd.  Nejdříve je však třeba vyrazit do přírody a květy bezu si nasbírat. V supermarketu je rozhodně nekoupíte.  Směle do toho a spojme příjemné s užitečným. Hezká procházka přírodou, večer odměna v podobě výborné chuťovky a oroseného moku v půllitru nebo v mázu jistě potěší na duši.

 

Suroviny:

Cca 10 květů bezu

2 vejce

Cca 2 lžíce hladké mouky

Špetka soli

Olej na smažení

 

Příprava:

Jednodušší to být nemůže. Květy bezu obalíme v mouce, pak v rozšlehaném mírně osoleném vajíčku a smažíme na pánvi z obou stran do zlatova. Hotovo.

Dobrou chuť a na zdraví

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla