Jestli patříte mezi příznivce jídel tak zvaně z jednoho pekáče, zpozorněte. To bude recept přesně pro vás. Navíc vcelku jednoduchost přípravy, tak to levou zadní klidně zvládne i kuchařský laik. Trochu mne při přípravě štve to krájení, to obecně dělám nerad, ale není od věci tímto úkolem pověřit někoho ochotného ve své blízkosti, kterému pak za odměnu připravím toto chutné jídlo.

 

Suroviny:

1 hlávka kapusty

5-6 brambor

Vařené, už měkké uzené maso, např. uzené vepřové koleno

1 – 2 cibule

3-4 stroužky utřeného česneku

Pepř

Sůl

Kmín

Lžíci sádla

 

Postup:

Nakrájíme si a odložíme do misek: Kapustu na proužky, oloupané brambory na kostky, uzené maso na kostky a cibuli na kostičky. Jako maso jsem použil zbytek šunkového kolénka, které je již určeno z výroby k přímé konzumaci. Klasické uzené koleno je třeba nejdříve uvařit.

 

Vlastní přípravu budeme pak dělat v zapékací míse nebo v pekáči. Do zapékací mísy dáme rozehřát sádlo a přihodíme zesklovatět nakrájenou cibuli.

 

Potom postupně přidáváme nakrájenou kapustu a brambory. Kapusta se zdusí a zmenší objem, proto je dobré ji dávat postupně a postupně dusit. Přidáme sůl, kmín, pepř, podlijeme vodou, přiklopíme, dáme vše podusit do rozpálené trouby na 190°C tak na cca 3/4h. Občas promícháme.

 

Přidáme nakrájené maso, promícháme a odkryté zapékáme ještě tak 1/2h.

 

Nakonec přidáme prolisovaný česnek případně ještě dochutíme, promícháme a ještě cca 15 min. zapečeme.

 

Pokrm servírujeme na talíř a netřeba už žádných příloh, ale nedáte li jinak, vhodná příloha je například tmavý chléb.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla