Při mých toulkách po bavorských pivnicích jsem se naučil jednu specialitu, která nesmí chybět v žádné pivní zahradě a v žádné bavorské hospodě, kde se dá něco dobrého pojíst. Slouží jako předkrm nebo svačina. Někde této sýrové pomazánce říkají Obazda, jinde Obazter, ale vždy jde o jedno a to samé, tedy pomazánku, jejíž základ je sýr s bílou plísní na povrchu a čerstvý sýr, kterému se v Bavorsku říká Frischkäse, obdoba Gervais či naší Lučiny. Když pomazánku připravuji, dopouštím se občas jedné chyby, přeženu to s pivem nejen do sebe, ale i do pomazánky a ta je potom řidší konzistence, což je špatně. Obazda by měl být hustší, aby šel v pohodě mazat, tak pozor na to a dejte maximálně do 2 polévkových lžic piva na tuto přípravu. Do sebe pak můžete ládovat pivo, co hrdlo ráčí před přípravou i po přípravě, to už pak je jedno.
Suroviny
200 g sýru Brie (camembert / hermelín)
30 g másla
200 g čerstvého sýra (Frischkäse, Lučina, Gervais apod.)
1 cibule
3 g papriky
Špetka pepře
Špetka kmínu
½ lžičky soli
Petrželková nať nebo nať z lahůdkové cibule
1-2 lžíce pšeničného piva (ne více!!)
A pro otrlejší možno přidat i pálivé chilles
Postup:
Brie rozkrájíme na menší kostky, dáme do mixovací mísy.
Přidáme ostatní ingredience, tedy máslo, čerstvý sýr, cibule, pivo a papriku a promícháme vidličkou
Dochutíme směs solí, pepřem a kmínem a opět promícháme.
Následně vše zpracujeme tyčovým mixerem na pomazánku.
Přidáme petrželovou nať nebo cibulkovou nať, případně chilles, promícháme to vidličkou a můžeme podávat.
Obazda je vhodný ideálně mazat na sendviče, topinky případně podáváme s preclíkem, stejně jako v bavorských pivních zahrádkách. Pivo jako neodmyslitelný doplněk ani nebudu připomínat.
Dobrou chuť
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla
.