Popíjet na lačno by se nemělo. Vždy je třeba nějaký ten základ. To už říkali naši předkové, kterým, stejně jako mne chutnal pěnivý zlatavý mok, proložený třeba ještě něčím „ostřejším“. Vždy je třeba něco dobrého zakousnout, co lahodí oku, chuti, a moc nezatíží žaludek, aby v něm zůstalo místo pro těch alespoň 10 piveček, co obnáší běžná a normální zábava každého slušného flamendra, co žije život na plno a neupejpá se. Po opičce jsou ideální kyselé rybičky, to každý zkušený flamendr ví. Němci jedí po flámu kyselou rybu v housce typu hamburger, mňam, ta vždy po ránu bodne. Ale co si dát během pijatyky? Jednu radu dám, pojďme si připravit „pivní rarášky“. Věřím, že nezklamou. Tím samozřejmě nikoho nenavádím k ožralosti, klidně si rarášky připravte třeba jen tak k obědu. Rozhodně nebudete zklamáni.

 

Suroviny:

500 g krůtích / kuřecích prsíček

4 vajíčka

4 lžíce solamylu / kukuřičného škrobu

8 lžic hladké mouky

4 lžíce hořčice

2 dl piva

4 lžíce sójové omáčky

sůl

pepř mletý

olej na smažení

 

Postup:

Prsíčka nakrájíme na medailonky.

 

Do misky dáme vejce, pivo, sojovou omáčku, hořčici a solamyl s hl. moukou, koření.

 

 

Vyšleháme v hladké těstíčko, do toho pak naložíme medailonky, necháme nejméně 1 hodinu, nejlépe přes noc uležet.

Odleželé rarášky smažíme v rozpáleném oleji cca 1 minutu z každé strany.

 

Vyndáme, znovu obalíme v těstíčku a ještě jednou cca 2 – 3 minuty z každé strany osmažíme v oleji.

 

Podáváme s bramborovou kaší, hranolky nebo nejlépe jen tak samotné, jako chuťovka k pivu. To je pak třeba napéci plnou vrchovatou mísu, postavit na stůl a každý, ať si bere bez upejpání, co hrdlo ráčí. K tomu pivo, šnaps……. veselá muzika, juchuchůůůů. Tak to chodilo dříve a doufám, že i dnes.  Jak málo stačí člověku ku radosti.

 

Při takové chuťovce, to se to pije, jen co hrdlo ráčí, a tak to má být. Veselme se a radujme se při každé příležitosti, dokud nám to možnosti dovolí!

K tomu vám dopomáhej Svět dobrého jídla…. A Bůh samozřejmě také.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla