O tom, že rád navštěvuji staropražskou restauraci a pivovar U Fleků už jsem se zde jednou zmínil. https://svet-dobreho-jidla.cz/pomazanka-z-pivniho-syru/ Bylo období, kdy jsem tam byl štamgast a flekovské pivo i atmosféra v této jedinečné pivnici mne učarovala. V době covidové je uzavřený téměř celý svět, hosté ze zahraničí přestali proudit. O to více se restaurace otevírá tuzemským hostům.  Bohužel muselo dojít na dočasné kompletní uzavření celé restaurace. Potěšující zprávou však je, že pivovar funguje dále a pivo prodává alespoň přes prodejní okénko u hlavního vchodu do restaurace. A u toho prodej flekovského piva nekončí. Majitelé se totiž rozhodli vyrazit i za mimopražskými konzumenty tohoto jedinečného piva a pivo jim dovézt až domů. I já objednávám 20, 1,5 litrových PETek a těším se, až si pivo budu moci vychutnat doma. A také se těším, až s flekovským pivem budu čarovat v kuchyni. Rozhodnutí je jasné. K flekovskému pivu jedině flekovský guláš, řádně pikantní, aby se flekovské černé pivečko k němu dobře pilo.

 

 

Suroviny:

1kg hovězí kližky – jedině mladý býk

Minimálně ½ kg cibule

30g mleté papriky (sáček)

1 lžíce rajčatového protlaku

0,4l flekovského černého piva

1l hovězího vývaru

1 lžíce hladké mouky

3 – 4 stroužky česneku

100g sádla

Koření: Pepř, mletý kmín, majoránka, sůl

 

Postup:

Před vlastní přípravou budeme krájet. Maso na kostky, cibuli na kostičky – odložíme každé zvlášť do misky. Připravíme si i vývar do hrnce zvlášť a také do kastrůlku tmavou jíšku ze sádla a mouky. Jíšku vážně mučte za stálého míchání do hodně tmavé barvy.  Půjde nám pak práce lépe od ruky, když máme všechno takto hezky připraveno.

 

Na větším množství sádla orestujeme maso, aby se zatáhlo, přidáme cibuli a dále restujeme, až cibule zesklovatí. V českých receptech na guláše je uváděno restovat nejdříve cibuli, pak maso. V německých gulášových receptech je to opačně. Vyzkoušel jsem obojí a připadá mne, že když se nejdřív restuje maso a pak cibule (po německu), je guláš takto lépe zahuštěn. Dělám to tedy, tak jak píši, ale nechám to na vás. Přidáme pepř, drcený kmín, sůl, promícháme.

 

Přidáme rajčatový protlak a papriku a vše ještě mírně zarestujeme. Přilijeme cca 0,3l flekovského piva, promícháme a vydusíme na tuk. Buďte trpěliví a opravdu vše vyduste doslova na doraz.

 

Potom pomalu přiléváme vývar, promícháme, přidáme lisovaný česnek, vše dle chuti a pomalu lekce přiklopené poklicí dusíme, až maso změkne, což může být 2 – 3 hodiny. Během dušení ještě podlijeme trochou piva a občas promícháme.

 

Je-li maso měkké, vmícháme jíšku, přidáme majoránku, ještě tak 15 minut provaříme a je hotovo.

 

Podáváme s žemlovým knedlíkem nebo variaci různých druhů knedlíků.

Nápoj vhodný ke guláši nebudu zdůrazňovat, to chápe asi každý. No jasně, dobré vychlazené pivo a v našem případě samozřejmě jedině to flekovské, kterého předpokládám, jste si nakoupili dostatečné množství, stejně jako já.

 

Děj Bůh štěstí a dobrou chuť!

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla