Podzim moc nemusím. Začíná být zima, člověk se musí více oblékat, počítat s nepohodou, krátí se den, k tomu začínají všelijaké ty virové nemoci….., nic moc pro mne, teplomilného tvora. Ale je to také čas dozrávání úrody, sklizně, třeba i výroba moštů, pálení ovocných destilátů, vepřové hody…., sakra, to už zní lépe, že? Ono i na tom podzimu se přeci jen něco příjemného najde. Nedávno jsem navštívil zahrádkářskou výstavu, kde prodávali výborná jablka ze sadu. Mé zuby, v současnosti před generální opravou mne moc nedovolují se s chutí zakousnout do jablka, byť sebesladšího. A co takhle si je rozdusit? Můj nápad hodně rychle realizuji a tady je výsledek.

 

Suroviny:

Cca 1kg jablek

4 polévkové lžíce třtinového cukru

2 polévkové lžíce medu

5 hřebíčků

Špetka skořice mleté

Tip: nic nezkazíte také přidáním rozinek

 

Postup:

Jablka okrájíme, nakrájíme na čtvrtky a vyřízneme jádřince, vložíme do hrnce.

 

Zasypeme cukrem, skořicí, přidáme hřebíček, příp. rozinky, zalijeme vodou, přivedeme k varu a cca 20 minut dusíme, až jablka změknou.

 

Poté necháme trochu vychladit a přidáme med.

 

Po vychlazení dáme ještě do ledničky více vychladit a můžeme si pochutnávat. Honí li vás mlsná, skvělá variace i třeba jako pohár se šlehačkou.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla