Blíží se Vánoční svátky, oslavy konce starého roku a příchodu toho nového. Prognózy sice nejsou lichotivé, zase si tady to či ono připlatíme, tohle a tohle nám zdraží, ve světě se to mele….. , no a to by v tom byl čert, abychom si nedali něco dobrého, ať nám to zvedne náladu. Alespoň tak to funguje u mne. Lidičky, dokud na to máte, jezte a baštěte, co hrdlo ráčí. Na komedii s dietou bude vždy dost času, až na to třeba mít nebudete, budou vás zlobit zuby nebo až nám šílenci ze světovlády zakážou maso.

Nedávno jsem zachytil na inetu reklamu na tzv. „slaninádu“. Jakási firma za „lidovou cenu“ nějakých 300Kč nabízí 200g pochoutky ze slaniny v dárkovém balení. No to bych musel trkat, abych takový ranec za to dal. V této ceně se v dobách mého mládí prodával pravý kaviár, takže u mne tento obchodník jistě nepochodí. Ale inspirace je v hlavě a já pátrám si tuto pochoutku vyrobit vlastními silami, nejlépe svojí cestou, s podstatně nižšími náklady. A je na světě recept, o který se tady a teď rád podělím. Nejdražší položka, slanina – 2x 250g mne vyšla na 4€, což je nějakých 100Kč. V Česku doporučuji udělat z nějaké hodně kvalitní, hodně voňavé anglické slaniny, ideálně od kvalitního řezníka, co si ji udí sám, Uděláte-li slaninádu na Silvestra, věřím, že u svých hostů zabodujete a stanete se kuchařskou hvězdou večera.

Tak se do toho pojďme pustit.

 

Suroviny

500 g slaniny

2 velké cibule

5 stroužků česneku

100 g třtinového cukru

2 lžíce medu

50 ml vody

50 ml silné černé kávy

30 ml jablečného octa (nebo balzamikového octa)

Pepř, sůl

 

Pro pikantní chuť můžeme přidat i chilli

A tyčový mixer

 

 

Postup:

Slaninu nakrájíme na kousky a vložíme na pánev. Zahříváme, aby byly kousky propečené, ale zase ne moc křupavé, takže tak akorát.

 

Kousky slaniny vyndáme. Pokud je vypečeno více tuku, tak ten odlijeme vedle a použijeme třeba jako sádlo. Na pánvi ponecháme jen cca na lžíci tuku. V mém případě jsem tuk nemusel odlévat vůbec a vyšlo to tak akorát.

 

 

Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky a osmažíme v tuku do hněda. Přidáme rozmačkaný česnek a ještě chvíli zredukujeme. Potom přidáme cukr a necháme jej s cibulí a česnekem na mírném ohni zkaramelizovat (cca 15 minut).

 

Do zkaramelizované cibule přidáme slaninu, vodu, kávu, med, zredukujeme, dokud hmota nezhoustne a nepřipomíná džem. Vaříme raději pomalu, aby slanina i cibule změkly. Jakmile docílíme konzistence džemu, odstavíme a přilijeme jablečný ocet, případně dosolíme a dokořeníme, dle naší chuti.

 

Necháme mírně zchladnout, nalijeme do vhodné nádoby a tyčovým mixerem vše rozmixujeme na jemnou konzistenci.

 

Pak vychladíme v ledničce, aby hmota ztuhla.

Mažeme na tousty, jednohubky, rozpečenou bagetu, slanináda je výborná i jako doplněk k různým grilovaným masům, hamburgerům…. Prostě všude tam, kde si chceme pochutnat. Sám ji mám rád třeba i jen tak samotnou jako mls třeba k televizi v tapas misce. Překvapí vás lahodná, sladkokyselá chuť a věřte mi, že tato pochoutka se natrvalo usídlí ve vaší domácí kuchyni.

S láskou k dobrému jídlu,

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla