V koronavirové době mnoho věcí nemůžeme, ale vařit a dobře jíst nám naštěstí nikdo nezakázal. Pojďme si tedy zase dát něco dobrého s mým „Světem dobrého jídla“. Surimi tyčinky neboli „krabí tyčinky“ zná snad každý. Já pamatuji  ještě když se vyráběly z pravého krabího masa. Prvně jsem je ochutnal v bývalém Sovětském svazu, respektive v některé pobaltské republice, tuším v Estonsku, a moc mne chutnaly. To, co se dostane dnes v obchodech, s krabím masem nemá nic společného, nicméně natrefíme li na trochu dobrého výrobce těchto tyčinek, můžeme si docela dobře pochutnat na samotných surimi nebo si z nich vyrobit nejednu pochoutku a to nejen nyní o Velikonocích. K tomu docela levně. Pojďme se dnes pustit do surimi salátu. Je to rychlé a jednoduché. S podobným salátem se můžeme setkat například v Itálii nebo jiných přímořských zemích.  Věřím, že stejně jako u mne tento salát „nepřežije“ u vás ani jeden celovečerní film u televize a jen se po něm zapráší. Pojďme na to!

 

Suroviny:

2 balení mražených surimi tyčinek (2x250g)

1 – 2 lahůdkové cibule

3 stroužky česneku

Hrstka petrželové natě

5-6 lžic stolního olivového oleje

1-2 lžíce balzamikového octa

Koření: Bílý pepř, provensálské koření, mořská sůl

 

Postup:

Surimi rozmrazíme, nakrájíme na válečky, dáme do mísy

 

Cibuli a petrželovou nať nasekáme na drobno, česnek nakrájíme na slabé plátky a vše přidáme k surimi v míse.

 

Okořeníme, osolíme, zakápneme balsamikem i olivovým olejem, promícháme, necháme tak půl hodinky v ledničce aby se chutě propojily a může se baštit.

 

Salát jím samotný jako chuťovku – tapas, ale nedáte li jinak, doporučil bych k salátu mírně do křupava ogrilovaný toustový chléb na olivovém oleji.

Dobrou chuť a veselé Velikonoce

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla